BDK napi BLOG

2012. február 4., szombat

A Szabad Európa Rádió újraindításáról

Kasza László, Élet és Irodalom (összefoglaló):

Nemrégiben, mint ismeretes, a washingtoni külügyminisztérium két tanácsadója, Mark Palmer és Charles Gati javaslatot terjesztett a kongresszus két háza elé, hogy tekintettel a budapesti kormány minden demokratikus alapelvet semmibe vevő médiapolitikájára, indítsák újra a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adását.

„Kérdések merültek fel bennem: valóban megoldaná-e a mai magyar médiahelyzetet a SZER műsorának újraindítása? – írja Kasza, a SZER magyar adásának egykori munkatársa. - Van-e a javaslat megvalósításának reális esélye? Hosszas töprengés után mindkét kérdésre nemmel válaszolok. Annak ellenére, hogy a sajtószabadság magyarországi helyzetét katasztrofálisnak tartom. A Klubrádió elhallgattatása csak az eddigi utolsó láncszem a média „gleichschaltolása” folyamatában. (Az egész világon használt „terminus technicus” a hitleri sajtópolitika szótárából származik.)”

Nincs kétsége, ha az EU nem avatkozik be, Orbán folytatja eddigi médiapolitikáját, amely lényege szerint, sokkal finomabb, külföldről nehezen ellenőrizhető eljárást alkalmaz. „Az állami, helyhatósági szervek, vállalatok számára megtiltja, hogy a média szerinte „ellenséges” képviselőinél hirdessenek. A legtöbb magánvállalatnak pedig nem is kell „szólni”, maguktól is tudják, hogy nem kapnak költségvetési megbízást, ha „rossz helyen” reklámozzák termékeiket.”

Ennek ellenére nem javasolja az egykori SZER-es az újraindítást, mert az „…Kiölné a demokratikus rendszerek – nálunk ugyan kevéssé, de csírájában talán még létező – jellemzőjét, az árnyalt megítélés készségét. További meggondolásom, hogy a SZER magyar adásának újraindítása egy szintre helyezne bennünket olyan országokkal, ahova a SZER ma is sugároz, mert az ottani rendszer megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást. Ilyenek a volt Szovjetunió utódállamai, köztük Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Baskírföld, Ukrajna vagy a közel-keleti háborús övezetben Irak, Irán”.

„Ugyanakkor nem gondolom, hogy Palmer és Gati javaslata felesleges lépés volt. Ellenkezőleg. Azzal, hogy a SZER magyar adása újraindításának gondolatát felvetették, rámutattak, hogy hova süllyedt a magyar kormány, és milyen a külföldi megítélése. A javaslattevők szerint az Orbán-rendszer jó úton jár ahhoz, hogy a magyar tájékoztatást a kommunista diktatúra színvonalára süllyessze.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése