BDK napi BLOG

2012. szeptember 6., csütörtök

Orbán bejelentése - Zuhanó forint - trükk-e az IMF-levél

A frakció- és országriogató IMF-követeléslista alighanem blöff. 

Orbán Viktor egészen mostanáig két vasat tartott a tűzben. Az egyik lehetőségnek az látszott, hogy kormánya nem tudja elkerülni a súlyos és drasztikus megszorító intézkedéseket - de mindezért majd a gonosz IMF-et teszi bűnbakká: ők követelték a megszorításokat, a kormány nem tehetett mást, mint hogy végrehajtja őket. A másik tűzben tartott vasról eddig nem tudtunk, de a magát Magyar Nemzetnek nevező napilap által kiszivárogtatott anyag szerint világossá vált, hogy Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakció előtt az IMF-követelések olyan listáját sorolta fel, amely sokkolta a honatyákat, ezért a megállapodás lehetőségét elvetették. Holott az IMF-követeléslista alighanem blöff.Ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely - szakértők véleménye szerint - semmiképp sem képezhetik egy szuverán országgal szembeni követelés tárgyát.



Origó, 2012. szept. 06., 16 óra:

Orbán nagy trükkje lehet az IMF-lista

Orbán Viktor bejelentette, az IMF által kért megszorítások árán nem kell Magyarországnak a pénzügyi segítség. Az IMF listáját azonban nem érdemes diktátumnak tekinteni, mert a valutaalapnak nem ez a módszere. A csomagot mindig az adott ország állítja össze, a nyugdíjak visszavágásának az igényével például soha nem hozakodott még elő az IMF, jóllehet ezt több ország is bevállalta már némi kölcsönért cserébe.


"Ezen az áron, így nem kell" biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntésére hivatkozva csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán, utalva arra az állítólagos IMF-listára, amely a csütörtöki Magyar Nemzetben jelent meg.
A kormányfő szerint ezek a lépések nem érdekei Magyarországnak, "ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem" - mondta Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban - közölte a kormányfő.
A fordulat világos elhatárolódás az eddigi állásponttól, amely szerint a magyar kormány mindenképpen meg akar állapodni az IMF-fel és az EU-val, és már az ősszel lezárulhatnak a tárgyalások. Annak fényében pedig különösen érdekes, hogy aligha azokat a kéréseket tartalmazza az IMF-nek tulajdonított lista, ráadásul nem is ultimátumszerűen, amelyről a miniszterelnök számolt be a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjainak az őszi parlamenti nyitány előtti háromnapos ülésen.

A Magyar Nemzet által megszellőztetett kormányfői beszámoló szerint a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, általános, értékalapú ingatlanadó bevezetését, a családi pótlék mérséklését, a személyi jövedelemadó növelését, a bankadó eltörlését és a bankszférának szánt pénzjuttatást, az önkormányzatok kiadásainak visszavágását és a bürokrácia leépítését kéri a valutaalap.
Megkerestük az IMF budapesti képviseletét, azt kérve, hogy kommentálja a napilap értesülését, mondja el, mi igaz a nekik tulajdonított elvárásokból, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Simon O'Connor, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért felelős szóvivője pedig az MTI megkeresésére mindössze annyit válaszolt: a miniszterelnök sajtóban megjelent kijelentéséhez egyelőre nincs hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak.

*
Világgazdaság, 2012.szept. 06:


A forint 285,5-ös szintről 288-ig hanyatlott Orbán Viktor bejelentésére. A forint tovább szakadt a bejelentést követően, miután 288-nál könnyedén elesett a 100 napos mozgóátlag. Az euró/forint árfolyam negyed 3 után 289-en áll. A BUX több mint 300 pontot esett Orbán bejelentésére, 18 000 pont közeléből 17 700 alá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése