BDK napi BLOG

2013. szeptember 11., szerda

Rendeleti kormányzás?

Miközben a nyugati államokban a parlamenti demokrácia kiszélesítése folyik, sőt, egyre nagyobb terep kap a közvetlen, azaz részvételi demokrácia, aközben Magyarországon az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány a mögötte álló kétharmados többség birtokában folyamatosan nyirbálja a kormány korlátlan működését szabályozó és ellenőrző intézményrendszert.

Ma Magyarországon a kormánynak van parlamentje és nem a parlamentnek kormánya.
   
Hajmeresztő ötlettel állt elő a minap Kövér György, az Országgyűlés fideszes elnöke. A politikus az Inforádió Aréna című műsorában hétfőn "egyfajta rendeleti" kormányzásról beszélt, "annak rossz íze nélkül". A rádió újságírójának kérdésére ennek kapcsán kifejtette: "A törvényhozási tárgykörök kijelölése mint egyes törvények részletessége tekintetében a magyar törvényhozás túllép az optimális határokon." Megítélése szerint a törvényhozás "nagyobb részben fordítsa az energiáit arra, amire most éppenséggel nagyon kevés energiája jut - és az elmúlt húsz évben is így volt ez -, a végrehajtó hatalom ellenőrzésére". Számoltassa be a kormányt gyakrabban, legyen abban szigorúbb, hogy a felhatalmazással, amit kapott, miképpen élt. "Ezt pedig csak idézőjelek között lehet rendeleti kormányzásnak nevezni" - jelentette ki a házelnök.

Ennél is nyíltabban fogalmazott a magyar Parlament elnöke a Zalai Hírlapnak adott interjújában: "Érdemes lenne elszánni magunkat annak érdekében, hogy a parlament nagyobb mozgásteret hagyjon a kormánynak, és ne mindent törvényben akarjon szabályozni" - állította Kövér László, aki ezzel nem letéteményesévé, hanem felszámolójává vált a parlamenti demokráciának. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése