BDK napi BLOG

2012. március 29., csütörtök

Megfosztották doktori címétől Schmitt Pált

A Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta doktori címétől Schmitt Pált, Magyarország köztársasági elnökét (előzmény: Dr. Plágium - Smitt P.áldoktor). A szenátus 33 igen és 4 nem arányban hozta meg a döntést.

Részletesebben:

Visszavették Schmitt Pál doktori címét - erről döntött a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa csütörtök délután a több mint háromórás ülésen. Tulassay Tivadar rektor rövid sajtónyilatkozatban azt mondta, a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia Tudományetikai Kódexét tartja magára kötelezőnek, amely a jogszabályok betartása mellett a magas szintű, önálló tudományos munkát tekinti elengedhetetlennek. Az SE ennek szellemében elítéli a normák megsértését, és szankcionálja őket – mondta a rektor.

Tulassay Tivadar szerint a Tényfeltáró Bizottság azért dolgozott két hónapig, mert nehezen lehetett beszerezni a munkához szükséges eredeti forrásokat. Miután a bizottság jelentése megszületett, az SE Réthelyi Miklóshoz továbbította, mert szerintük a miniszter volt az illetékes dönteni az ügyben. Miután Réthelyi visszaküldte a dokumentumot, a szenátus összeült, és azt a határozatot hozta, hogy mivel a dolgozat nagy terjedelmű szövegátvételen alapul, nem felel meg a szakmai etikai kritériumoknak, így visszavonják a doktori címet. A szavazati arány 33 igen és 4 nem volt.

Az egyetem doktori tanácsa reggel határozott úgy, hogy kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség (16-2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése