BDK napi BLOG

2014. október 21., kedd

Magyar állampolgárokat tiltott ki az USA

Hat magyart tiltottak ki az Amerikai Egyesült államokból

 Újabb sajtótájékoztatót tartott október 20-án délután az amerikai nagykövetség, amelyen az Index tudósítása szerint elhangzott, hogy hat magyart, köztük köztisztviselő(ke)t, tiltottak ki az USÁ-ból. A döntés végleges is lehet, az érintettek ugyanis nem tettek fel kérdéseket a következményekről. A konkrét nevek továbbra sem nyilvánosak, bár bizonyos belső körökből kiszivárgott értesülések már közszájon forognak. Az MTI tudósítása szerint az amerikai ügyvivő hangsúlyozta: jelenleg 6 érintettről van szó, de ez a szám változhat, és mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal. A 444.hu tudósítása szerint a korrupciós ügyek kapcsán az ügyvivő tegnap után ismét példaként említette a trafikpályázatokat, ahol szerinte számos észrevétel máig kivizsgálatlan maradt.

André Goodfriend, a nagykövetség ügyvivője újra elmondta az Index beszámolója szerint, hogy először október 6-án, majd 13-án, ezt követően pedig 17-én tájékoztatták a külügyi tárca államtitkárát, illetve Szijjártó Péter tárcavezetőt a kitiltás tényéről, de a neveket és a konkrét okokat egyik alkalommal sem árulták el. Azért tájékoztatták a külügyet, mert állami köztisztviselőkről is szó van a listán.

Az önkormányzati választások másnapján létrejött találkozót Szijjártó Péter kezdeményezte, és az amerikaiak azért nem árulnak el konkrét okokat, mert a magyar kormánytól konkrét lépéseket várnak el, és egyébként is, a magyar félnek rendelkezésre állnak a vonatkozó információk. Az amerikaiak a vonatkozó törvények miatt nem hozzák nyilvánosságra a listát a kitiltottakról, de mivel a két ország között vízummentesség van, ezért szóltak az érintetteknek előre, hogy nehogy a repülőn ülve tudják meg: nem léphetnek majd be az USA területére.

A kitiltási botrány alapjaiban rendítheti meg a Magyarország iránti, már megtépázott, de még töretlen szövetségesi bizalmat. Bennfentes értesülések szerint egyes kormánykörökben pánikhangulat uralkodott el - de ezt kifelé jól leplezik, illetve a szokásos egyrészt ellentámadó, másrészt mismásoló kommunikációval palástolják.


--------
Olvasd ezt is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése